سفیدک سطحی یکی از مهمترین بیماری های خسارتزا بر روی درختچه های انگور در سراسر کشور میباشد. در صورت وجود شرایط محیطی مناسب، این عارضه باعث کاهش شدید کمیت و کیفیت محصول و کاهش طول عمر درخت میشود. این بیماری از بیماری سفیدک دروغین بسیار با اهمیت تر میباشد. در مناطقی با آب و هوای خشک خسارت بیشتری میزند زیرا رطوبت مانع از جوانه زنی قارچ عامل بیماری میشود.
این بیماری به شاخه های چوبی حمله نمیکند و به برگ و خوشه و سرشاخه خسارت میزند. در حالت شدید حاشیه برگها چین خورده بدشکل و ضخیم میشود.
این بیماری موجب مرگ گیاه نمیشود اما آلودگی های شدید و مکرر این قارچ، موجب ایجاد تنش در گیاه میشود. این تنش گیاه را ضعیف کرده؛ در نتیجه شرایط برای ابتلا به سایر بیماریها و حمله حشرات مساعد خواهد شد. علاوه بر این، پوشیده شدن سطح برگ با پودر حاصل از این قارچ باعث اختلال در فتوسنتز میشود. این اختلال موجب زرد شدن و کاهش تولید قند در گیاه شده و روی طعم محصول اثر نامطلوبی به جای میگذارد. اگر شدت آلودگی زیاد شود به نحوی که جوانه ها و گلها را نیز فرا بگیرد، میتواند میزان تولید محصول را به صفر برساند.
دمای 20 تا 25 درجه سلسیوس بهترین دما برای رشد و فعالیت این قارچ میباشد، در دمای 35 درجه متوقف میشود و در 40 درجه از بین میرود.
گسترش بیماری بسیار وابسته به دما و آب و هوا میباشد. انتشار این قارچ به گیاهان توسط آب، باد و حشرات به راحتی صورت میگیرد. برای جلوگیری از شیوع این بیماری هنگام خریدن نهال، از سالم بودن آن مطمئن شوید. با هرس گردش هوای مناسب را بهبود ببخشید.
گیاهان خود را از ابتدای کاشت تقویت کنید زیرا درختان ضعیف به راحتی به آفات و بیماریها مبتلا میشوند. از وارد کردن هر گونه تنش مانند خشکی، فیزیکی، کمبود موادغذایی جلوگیری کنید. گوگرد یک ماده ضد قارچی قوی است که میتواند بیماریهای قارچی را از بین ببرد.
گوگرد به دلیل اثرات خوب و قیمت ارزان به مقدار وسیع در تاکستانها مصرف میشود. این ترکیب هم خاصیت پیشگیری کننده و هم معالجه کننده دارد و بیشتر به صورت گل گوگرد و پودر وتابل مصرف میشود. در مبارزه با این بیماری استفاده از ترکیبات گوگردی در سه مرحله توصیه میشود.
- زمانی که شاخه های تازه روئیده در بهار 3 تا 4 برگ روی آن ظاهر شده است. در این نوبت در هر هکتار به طور متوسط 15 تا 20 کیلوگرم گوگرد مصرف میشود.
- هم زمان با گلدهی درخت مو و ظاهر شدن سنبله ها در این مرحله 30 کیلوگرم در هر هکتار استفاده میشود.
- زمانی که حبه ها تازه تشکیل شده اند در این زمان 45 کیلوگرم در هر هکتار پاشیده میشود.
- در مناطق و یا سالهایی که بیماری شدت زیادی دارد میتوان برای بار چهارم به فاصله 15 تا 20 روز بعد از مرحله سوم سم پاشی کرد.
- توصیه میشود مناطقی که آب و هوای خشک دارند از گوگرد استفاده نکرده و به جای آن از سموم زیر که به ترتیب تاثیر شامل توپاس، تریفمین، تریمیدال، آنویل، استروبی و فلینت میباشند استفاده کنند.
- همه قارچکشهاي مذکور تاثیر خوب و رضایت بخشی در کنترل سفیدك حقیقی انگور دارند. تعداد دفعات سمپاشی 3 تا 4 نوبت میباشد.
- شروع سمپاشی باید به محض مشاهده اولین نشانه هاي بیماري (لکه هاي سفید آردي روي شاخ و برگ) باشد و هنگام صبح یا غروب آفتاب و در شرایط بدون باد و باران انجام شود. باغداران هرساله باید با بازدید مرتب درختان و ردیابی بیماري، به محض مشاهده اولین علامت سفیدك پودري، اقدام به سمپاشی با یکی از قارچکشهاي مناسبی که ذکر شد نمایند.